Mesajul președintelui filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România pentru anul 2015


 

Stimați colegi și colaboratori, dragi prieteni,

 

vă doresc tuturor un an cât mai bun, în care activitatea profesională să vă răsplătească eforturile cu satisfacții pe măsură.

Ordinul Arhitecților din România începe anul 2015 cu inițiative pentru dezvoltarea profesiei și creșterea calității arhitecturii, în concordanță cu misiunea declarată și cu strategiile susținute în ultimii ani.

La nivelul filialei Sibiu-Vâlcea a Ordinului aceste inițiative se concretizează prin
dezvoltarea sediului filialei din Sibiu, str. Mitropoliei nr. 17 și organizarea unui concurs pentru amenajarea acestui spațiu,
sprijinirea arhitecților stagiari prin organizarea activităților de asistență pe parcursul stagiului,
conectarea strânsă a organizației profesionale cu organisme având preocupări înrudite,
sprijinirea administrației în scopul dezvoltării urbane responsabile,
o mai atentă gestionare a mandatului de reglementare a profesiei în serviciul societății în general și al beneficiarilor în special prin responsabilizarea actului profesional al arhitecților.

Sediu filială. Centru de Cultură Urbană.

Funcția administrativă a sediului filialei este evidentă, în spațiul său va funcționa un secretariat, se vor desfășura ședințe, întâlniri administrative ale forurilor și comisiilor alese, precum și activități de formare continuă și de asistare a stagiului.
Totodată, credem în obligația de a ieși în spațiul public, prin găzduirea de dezbateri profesionale ale membrilor organizației, dar mai cu seamă întâlniri publice despre oraș, profesie, profesii conexe, găzduirea și promovarea de expoziții, manifestări de cultură urbană și nu numai.
În acest sens, astfel cum se dovedește deja vocația filialelor Ordinului în toate zonele țării (Suceava, Timișoara, Cluj-Napoca, București, Constanța), Centrul de Cultură Urbană pe care îl întrevedem trebuie să fie el însuși un generator de acțiuni și evenimente urbane, de viață urbană.
Pentru inițierea și mai ales susținerea unui program coerent și sustenabil, credem că va fi necesară formarea unui staff permanent, care, dincolo de voluntariatul inițial, să gestioneze autonom și eficient un astfel de Centru.

 

Concurs amenajare spațiu

Pentru începutul anului pregătim lansarea concursului pentru amenajarea sediului filialei, al cărui calendar, temă și regulament vor fi realizate în curând și transmise în organizație.
Concursul va fi deschis arhitecților cu drept de practică pe teritoriul României, care îndeplinesc cerințele pentru asigurarea serviciilor de arhitectură pentru întreg procesul de intervenție pe obiectul în cauză.

Untitled-2

 

Asistarea arhitecților stagiari pe parcursul stagiului

Grupul de lucru pentru stagiari va continua în acest an misiunea de a sprijini arhitecții stagiari prin organizarea întâlnirilor de stagiu. Această activitate (obligatorie) a acoperit un domeniu în care filiala noastră a fost de mulți ani de zile deschizător de drumuri și pentru multă vreme singura care a practicat această activitate susținut.
Odată cu conturarea draft-ului final al Metodologiei de Stagiu, arhitecții stagiari și coordonatorii activității de asistare au apreciat drept utilă aplicarea avant-la-lettre a Metodologiei, aceasta oferind o serie de instrumente prin care (auto)evaluarea stagiului dar și pregătirea permanentă pentru profesarea responsabilă și autonomă sunt facilitate semnificativ.

Untitled-3

 

Colaborarea cu organizații și structuri cu preocupări înrudite

Prin participarea în rețeaua pentru patrimoniu TransylvaNet, alături de 30 de ONG-uri și instituții de cultură din județele Sibiu, Mureș și Brașov, Ordinul Arhitecților din România susține patrimoniul transilvănean și colaborează la crearea unui model de cooperare în societatea civilă.
În parteneriat cu ONG-uri active în zonă, organizăm și susținem prezentări, dezbateri și ateliere pe teme de actualitate și dezvoltăm proiecte culturale cu finanțare parțială sau integrală din fondul timbrului de arhitectură.

Untitled-4

 

Sprijinirea administrației în scopul dezvoltării urbane responsabile

Participarea membrilor OAR prin reprezentanți la activitățile Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului constituie un fapt de notorietate, cel puțin la nivelul primăriilor reședințelor de județ.
Dincolo de acest serviciu, organizația profesională are interesul să asiste administrațiile locale prin specialiștii din rândul membrilor săi, cu scopul declarat de a contribui la conturarea strategiilor de dezvoltare a așezărilor urbane și rurale după principii și reguli care să asigure echilibrul între interesul public și cel privat, între conservare și dezvoltare, pentru o bună și responsabilă creștere a calității vieții.
Pentru anul 2015, filiala OAR își propune o atitudine constructivă, de actor pro-activ, contributor la viziunile strategice și înțelegerea profundă a mandatului de administrare a comunei pentru și în favoarea comunității si, de ce nu, într-un viitor apropiat, ca partener pentru practicarea unui urbanism participativ eficient.

Untitled-5

 

Responsabilitatea organizației profesionale față de societate

Mandatul fundamental acordat de societate organizației profesionale este acela de reglementare a profesiei – printre altele acesta tratează accesul în profesie, exercitarea profesiei și limitarea dreptului de exercitare.
În acest sens, OAR se dedică în întregime reglementării profesiei de arhitect, subliniind importanța valorilor morale și deontologice, a bunelor practici, a așteptărilor înalte, a creativității și, nu în ultimul rând, a provocărilor academice.
Ordinul își asumă misiunea de a crea mediul legislativ, profesional și competițional necesar atingerii excelenței în cadrul multiplelor contexte ale profesiei de arhitect.
Totodată, subliniem că responsabilitatea încadrării în prevederile legale revine fiecărui membru al Ordinului, pentru documentațiile pe care le semnează la toate fazele, conform legii 184 din 12 aprilie 2001 (republicată) privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect și Hotărârii de Guvern 932 din 1 septembrie 2010 (republicată) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect.
Aceste acte normative se completează cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Ordinului precum și cu prevederile Codului Deontologic al Profesiei de Arhitect, ambele obligatorii pentru toți membrii organizației.

Untitled-6

 

 

Cu colegialitate,

 

Lucian Alexandru GĂVOZDEA

m. arh. | președinte filială

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un comentariu